вівторок, 4 вересня 2018 р.

ОСВІТА МАЄ БУТИ В АВАНГАРДІ СУСПІЛЬНИХ ЗМІН

               Реформу розпочато!!! Саме такими словами завідувач методичного відділу Мар’яна Бранець розпочала 31 серпня методичну оперативку для керівників гуртків у Жовківському центрі творчості. Якісні зміни в освіті потрібні вже зараз. Якщо ми будемо чекати, поки з’являться нові стандарти, нові програми, нові підручники, то чи не втратимо ще одне покоління майбутніх громадян?
         Багато хто з експертів вважає, що якісні зміни в освіті залежать, у першу чергу, не від програм та підручників, а від того – у який спосіб організовується освітня діяльність, якими методами, прийомами, засобами, у яких формах відбувається засвоєння навчального матеріалу, а головне – на яких засадах будуються взаємини між учасниками освітньої діяльності.
        Але існують серйозні перешкоди на шляху до системних інноваційних перетворень – це світоглядні бар’єри, сформовані традиційною системою освіти. Саме ці бар’єри, що на підсвідомому рівні блокують розвиток пізнавально-творчого потенціалу дітей, розглядали, обговорювали і шукали шляхи подолання керівники гуртків центру творчості.
В ході заходу педагоги зробили висновок, що потрібно об’єднати наші творчі здобутки у спільний інноваційний ресурс для побудови нової моделі освітнього простору: моделі життєвої компетентності та розвитку творчого потенціалу, моделі мистецтва життя для вихованців і моделі професійної майстерності для педагогів.
       Пам’ятаймо, що учень – це не посудина, яку потрібно наповнити, а факел, який треба  запалити!!!