середа, 1 лютого 2017 р.

Вишивка-генетичний код української нації

    31 січня у світлиці Жовківського центру творчості вихованці вокально-хореографічної школи, батьки, гості і педагоги мали можливість разом з керівником гуртка риторики  Мар'яною Бранець переглянути усний журнал про магію української вишивки.
Присутні дізнались, що колись вишивані узори не переносились механічно, як зараз, із чужих зразків. Кожна вишивальниця досконало володіла "мовою" орнаментального письма, відчувала енергетику кольорів, поєднувала їх зі своїми почуттями і помислами в єдине мереживо, що мало стати оберегом для всієї родини.
Глядачі ознайомились із символами, яким понад 20 тис. років. Їх переносили ніжні жіночі руки на біле полотно з роду в рід і до сьогодні. Так була відтворена і збережена священна сила роду  і тому так шанують українці вишиванку, одягають її, пишаються нею у всі часи. Мабуть, наші праукраїнці своїми символами закодували нашу державу на невмирущість, на безконечність і на процвітання. Бо як інакше пояснити, що після гонінь, воєн, голодоморів наша країна вистояла і виборола незалежність.
Зараз ми маємо неймовірне відродження української вишивки. Костюми вражають своїм різноманіттям, фасонами, кольорами. Можна сказати, що вишивка отримує друге життя. Це і продемонстрували понад 60 гуртківців вокально-хореографічної школи під час дефіле  в національному вбранні. До речі, у дітей всі вишиванки були різні…
Працівники центру творчості теж не "пасли задніх"  і  показали своє вбрання.
Та найбільший захват у присутніх можна було побачити під час огляду старовинних сорочок, рушників, кептарів і інших речей з "бабусиних скринь".

Глядачі дійства доторкнулись до джерел нашої божественної сили і стали носіями ідеї безсмертя людини, народу, нашої благословенної колиски - України!